Британската фирма за морска сигурност Ambrey заяви в понеделник, че кораб

...
Британската фирма за морска сигурност Ambrey заяви в понеделник, че кораб
Коментари Харесай

Нова атака срещу товарен кораб край Йемен

Британската компания за морска сигурност Ambrey съобщи в понеделник, че кораб за насипни товари, плаващ под флага на Маршалови острови и притежаван от Гърция, е бил нападнат с ракети при два случая в границите на две минути, до момента в който е прекосявал през протока Баб ал Мандеб, предава Ройтерс.

Съобщава се, че корабът е бил ударен и е претърпял вреди по десния ръб, добави Ambrey

Фирмата първо заяви, че корабът е забелязал снаряд покрай плавателния съд на 23 морски благи (43 км) североизточно от Хор Ангар в Джибути и на 40 морски благи югозападно от пристанищния град Мока в Червено море в Йемен.

Ambrey добави, че съгласно съобщенията корабът е пътувал за Бандар Имам Хомейни, град в Иран.

" Собственикът на кораба и операторът постоянно транспортират насипни товари към Иран, тъй че това беше оценено като евентуалната дестинация ", добави компанията.

Корабособственикът е включен в листата на борсовия показател на Съединени американски щати NASDAQ, което беше разпознато като евентуалната причина за офанзивата, добави Ambrey.

Агенцията за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) заяви рано в понеделник, че е получила отчет за случай на 40 морски благи (74 км) южно от Мока, където корабът заяви, че е бил нападнат от две ракети.

Екипажът е незасегнат, сподели UKMTO, и корабът продължава към идващото си пристанище.

Свързаните с Иран бунтовници хуси в Йемен, които управляват най-гъсто обитаемоте райони на страната, неведнъж изпращаха дронове и изстрелваха ракети по търговски кораби от средата на ноември.

Те споделят, че офанзивите са отговор на военните дейности на Израел в Газа. Кампанията раздруса световното мореплаване, което накара няколко компании да спрат пътуванията до Червено море и да изберат по-дълъг и по-скъп маршрут към Африка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР